Silk and Cashmere - İpek Tarihi

Saat 11.00’e kadar verilen siparişlerde aynı gün kargo

Sepetinizde herhangi bir ürün bulunmamaktadır

Bu koleksiyonlara göz atın.

%30'a varan Sezon Finali indirimi devam ediyor

Silk and Cashmere - İpek Tarihi

Bombyx Mori cinsinden olan ipek böceğinden çıkan saf ipeğin bulunuşu M.Ö 2700’e kadar dayanır. Çin’li tarihçiler, Çin İmparatoru Huang Ti’nin gelini olan 14 yaşındaki Hsi Ling Shi, bir ipek böceği kozasından sarkan lifi tesadüf sonucu görmesiyle ipeğin buluşunun başladığını söylerler. Çok uzun zaman, çok az miktarda ipek ipliği sarayda sadece bu prensesin giysileri için üretilmiş olup; hatta “İpek” kelimesinin bu prensesin isminden esinlenerek verilen bir kelime olduğu söylenmektedir. İpek M.Ö. 139 yıllarında “İpek Yolu” olarak bilinen Doğu Çin’den Akdeniz’e kadar uzanan, dünyanın en uzun ticaret yolunun en değerli ürünü olmuştur. Yaklaşık 4000 yıl sonra ipek üretimi Avrupa ve Amerika’ya da yayılmış; 18. ve 19. yüzyıllarda Avrupalılar ipek üretiminde oldukça büyük adımlar atmışlardır. İpek böceği ipek lifi üreten bir çok çeşitli cins larvalara verilen toplu isimdir.

İmparatoriçe His Ling Shi’nin çayına koza düşünce

Ağırlığı sadece 1/30,000 ons kadar olan bir ipek böceği tırtıl olabilmek için kozasını yırttığı zaman daha sonraları harika değerde iplik olacak ipek lifini üretmektedir. Yüzyıllardır istenilen bu ürün, dünyanın en değerli lifi haline gelmiştir. Bazıları, ipeğin insan derisini sağlıklı ve genç tuttuğunu savunmaktadırlar.

Bombyx Mori

Bombyx Mori, bir dut ipek böceğidir.  Yumurtasından çıkan tırtılları özel kesilmiş dut yapraklarıyla beslenir.  İlk başlarda koyu olan rengi, zamanla kehribar sarısına döner ve 35 günlük olunduğunda yemeyi bırakıp ve ağzından çıkan incecik ipek liften koza örmeye başlar.

Bombyx Mori

Havayla temas eden lifler donar ve ipeğe dönüşür ve tırtılları kelebeğe dönüşmeden önce kozasından ipek elde edilir.  Bombyx Mori’nin iki aylık ömründe tek bir kozasından 1000 m ipek teli elde edilir.

İpek kozası

İpeğin Yapısı

İpeğin içinde tenle uyumlu 18 amino acid vardır.  Cilde dokunarak cildi nemlendirir, terletmez ve anti-alerjiktir. Bazıları, ipeğin insan derisini sağlıklı ve genç tuttuğunu savunmaktadırlar. Her yaştaki Çinli kadınların yüzyıllar boyunca ipeksi yumuşaklıktaki ciltlerinin sırrının bu olduğu söylene gelmektedir.

Silk and Cashmere hakkında daha fazlası için;

https://www.silkandcashmere.com

 

Önceki gönderi
Sonraki gönderi