Kaşmir Nedir, Nasıl Üretilir? Sağladığı Yararlar Nelerdir? – Silk and Cashmere

Saat 11.00’e kadar verilen siparişlerde aynı gün kargo

Sepetinizde herhangi bir ürün bulunmamaktadır

Bu koleksiyonlara göz atın.

%30'a varan Sezon Finali indirimi devam ediyor

Kaşmir Nedir, Nasıl Üretilir? Sağladığı Yararlar Nelerdir?

Kaşmir, dünyada Çin ve Moğolistan başta olmak üzere az sayıda ülkede, yüksek ve serin yaylalarda yaşayan Capra cinsi keçinin yumuşacık yününe verilen addır. Kış aylarının vazgeçilmez dokusu olarak karşımıza çıkan kaşmir, yumuşacık iplik yapısı sayesinde en çetin kışlarda bile sizi soğuklara karşı korumayı başaran nadir bir elyaftır.

Teninizdeki serüvene Çin ve İç Moğolistan’a kadar uzanan bir yolculuk ile başlayan kaşmir, dünyanın en değerli elyafları arasında yerini korumaktadır. Yalnızca bu yöreye ait özel Capra Keçisinden tarama yöntemi ile elde edilerek, oldukça meşakkatli ve özel üretim aşamaları sonucunda teninize taşınır. 

Capra Keçisi dağın zirvesinde yaşayan ve zorlu kış dönemlerinde kendini koruma amaçlı kaşmir yünü üreten özel bir keçidir. Kış ve tabiat şartları zorlaştıkça kaşmir keçilerinin tüyleri daha parlak ve sağlıklı bir hal alır. Bulunduğu iklim şartlarına adapte olarak yaşamını sürdüren Capra Keçisi, ne başka bir iklimde ne de başka bir ülkede aynı verim ile kaşmir üretebilir.

Havalar ısındıkça dağın zirvesinde yaşayan keçiler daha alçak seviyelere doğru yer değiştirirler. Yıl içerisinde sadece bahar döneminde özel taraklar ile taranan keçilerden kaşmir yünü toplanır. Kaşmir keçilerinin boyun altından karınlarına kadar olan bölgede oluşan ipeksi bir tabaka oluşur. Kaşmir yünü yalnızca, keçinin zarar görmemiş bebek tüylerinin yer aldığı bu kısımlardan toplanmaktadır. 

Özel taraklar ile taranan hayvan, bu durum karşısında oldukça hoşnut bir tavır sergilemektedir. Buna doğada karşılıklı ‘’mutualizmin’’ (mutlu yaşam) birebir örneği diyebiliriz. 

Tarama sonucu bir keçiden yalnızca 70-100 gr arası elyaf çıkarılmaktadır. Elde edilen elyaf üzerindeki ölü tüyler ayıklandıktan sonra yöresel sularda arındırılarak temizlenir ve tekrar kurumaya bırakılır. Adeta bir pamuk yumağını anımsatan bembeyaz kaşmir elyafı tüm bu aşamalar sonucunda 50-60 gr arası bir ağırlığa ulaşır. 1 kaşmir kazağın ortaya çıkabilmesi için 300-500  gr arası kaşmir yününe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da demek oluyor ki, tek bir kazak için 5-6 keçinin bir araya gelmesi veya 1 keçinin 5-6 sene ürettiği kaşmir yünü gerekmektedir. Kaşmirin öne çıkan bu özelliği, giysilerinizi ne kadar nadir ve değerli kıldığının önemli bir göstergesidir.

Yılın sadece tek bir döneminde toplanabilen bu tüyle,  kaşmir uzman tesislerinde özel örme teknikleri ile iplik haline getirilir ve ustalıkla örülür.

Dünyanın en nadide ve en değerli ipliği kabul edilen kaşmir, yüzyıllardır tahtını bırakacağı bir başka iplik bulamamıştır. Tüm zamanlarda ve kültürlerde en değerli giysi kabul edilerek prestij ve kalite ile özdeşleşmiştir. Yıllara meydan okuyan kaşmir giysileriniz hikaye tadında çok uzun bir serüvenden geçerek teninize taşınmaktadır. Kaşmir giysiler bakım ve yıkama koşullarına uyarak kullanılırsa yıllar boyu eskimeden gardırobunuzda ilk günkü halini korumaya devam edecektir.

Kaşmirin Özellikleri:

Kaşmir ince ve yumuşak lifleri ile karakterizedir.  %100 doğal bir elyaf olan kaşmir yünü tene yok hissi veren hafifliğe ve mükemmel bir ısı yalıtım özelliğine sahiptir. Kaşmir yününe mikroskop ile incelendiğinde kendi içerisinde spiral bir (helezonik) yapıya rastlanılmıştır. Sarmal yapısı sayesinde yaşayan bir doku olma özelliğini teninizde nefes aldırarak kanıtlar. Dışarıdan gelen sıcak ve soğuk havayı sarmal yapısı sayesinde absorbe ederek vücudunuzun ısı denge seviyesini dört mevsim koruması onu tüm elyaflardan ayıran tek özelliğidir. Kaşmir bir giysi sizi sıcak havalarda asla terletmez soğuk havalarda ise sıcacık dokusu ile üşümenizi engeller.

Kaşmir, tene şifa veren doğal bir doku olarak kabul görmüştür. Gerçek bir saf kaşmir çıplak tene rahatça giyilebilen tek dokudur. 

Anti-alerjik özelliği ile öne çıkan kaşmir, insan teni ile %100 uyumludur. Kaşmir kazaklar, yün ve tiftik gibi diğer elyaflarla üretilen kazaklara karşın kaşınma, batma ya da alerji gibi tepkimeler göstermez. Kaşmir, cildi hassas ve alerjiye yatkın bireyler ve bebekler için özellikle tercih edilen dokuların başında gelir.

Günün her anında teninize konforu ve mükemmel hafifliği yaşatan kaşmir giysiler içerisinde kendinizi hiç olmadığınız kadar özgür hissedeceksiniz!

Önceki gönderi
Sonraki gönderi