Teniniz Kadar Narin: İpek – Silk and Cashmere

Saat 11.00’e kadar verilen siparişlerde aynı gün kargo

Sepetinizde herhangi bir ürün bulunmamaktadır

Bu koleksiyonlara göz atın.

%30'a varan Sezon Finali indirimi devam ediyor

İPEK EFSANESİ

Çin efsanesine göre, Sarı İmparator olarak bilinen Xuanyuan dönemi, Çin uygarlığında birçok keşfin ortaya çıkmasına tanık oldu.

İmparatoriçe Leizu bir gün bir dut ağacının altında sıcak çayının tadını çıkarıyordu. Ne yazık ki, ağaçtan çayına bir şey düştü. Leizu, çayına dökülen şeyi almak için çayına uzandı fakat çektikçe bir ip uzuyordu, ne kadar çekerse çeksin ip bitmedi. Kısa sürede tüm bahçe ince bir çizgiyle kaplandı. Leizu bunun ne olabileceğini görmek için şaşkınlıkla etrafına bakınırken, ağaçlardan sarkan ipekböceği kozalarını gördü. Denemek için çayına başka bir koza daldıran Leizu, onun da bir iplik bıraktığını fark etti. Bu ipleri parmağında sallayarak topladı. Bu doğal ipliğin ne kadar büyüleyici ve faydalı olduğunu anlayan imparatoriçe, daha fazla ipekböceği üretmek için tüm bahçelere dut ağacı dikti.

 

İPEK ÜRETİMİ

İpek üretmek yoğun emek isteyen bir süreçtir. Birçok böcek gibi ipekböcekleri de metamorfoz geçirir, vücutları parçalanıp yeniden düzenlenir ve yetişkin formuna ulaşır. Bunu yapabilmek için kendilerine bir koza örerler. İpeğin kaynağı ise işte bu kozadır.

Bir ipekböceğinin kozasının etrafını örmesi yaklaşık üç gün sürer. Bu süreçte ipek böcegi, bin metreden uzun, kalınlığı 0.02mm olan tek bir ip oluşturur.

İpeği hasat etmek için Leizu'nun efsanevi hikayesinde olduğu gibi kozayı sıcak suya atmak gereklidir. Bu işlemde genellikle 30 veya 50 koza aynı anda sıcak suya batırılır çünkü tek bir kozadan çıkan iplik zayıf kalır ve ancak bu sayıdaki kozadan çıkan iplikle birleştirdiklerinde üzerinde işlem yapacak kadar güçlü bir ip elde edilebilir.

İpekböceği yetiştiriciliği ise zahmetli ve zor bir iştir. Günümüzde yetiştiricilerin kullandığı ipekböcekleri, insan
müdahalesi olmadan hayatta kalamazlar. Yetişkin ipekböcekleri uçma yeteneklerini kaybetmiştir ve özellikle daha kalabalık gruplar halinde yaşatılıp, çabuk büyümeleri ve daha fazla ipek üretmeleri için özel olarak yetiştirilirler.

TOPLUMDA İPEK

Ipek sadece nadir bulunduğu için değerli değildi. İpegi teninizde hissetmek, lüksü hissetmekti. İpekten yapılan kumaşlar harika bir dokuya ve parlaklığa sahipti. İplikleri çok güçlüydü ve bu da dayanıklı kumaşların dokunmasını sağlardı. İnce yapısı sayesinde sıcak havalarda cildin nefes almasına izin verirdi. İpeğin inanılmaz derecedeki ince doğası, sadece yün ve pamuk gibi kaba kumaş kullananları oldukça şaşırtırdı.

İpeğin istenilen renge boyanabilmesi değerini daha da artırırdı. İlk başlarda ipeğe rengini ipekböceğinin beslendiği yiyecek verirdi. Beyaz ipek, beyaz dut ağacı yaprağı yiyen İpekböceğinden, sarı renk ise acı dut yaprağı yiyen ipekböceğinden üretilirdi. Yapay renklere boyamak için ipek önce yıkanır daha sonra meyve suyu, bitkisel özler ve mineral boyalarla istenilen renkte boyanırdı. İpek eşsiz dokusu ve tende bıraktığı büyüleyici hissiyat sayesinde çok talep edilir oldu ve kısa zamanda Çin kumaş üretiminin ana gemisi oldu.