İpek Şal Nasıl Yıkanır – Silk and Cashmere

Saat 11.00’e kadar verilen siparişlerde aynı gün kargo

Sepetinizde herhangi bir ürün bulunmamaktadır

Bu koleksiyonlara göz atın.

Sezon İndirimine Ek 3400TL'ye Varan İndirim!

İpek Şal Nasıl Yıkanır

İpek Şal Nasıl Yıkanır?

Parlak renkli ipek şallar bazen biraz tazelenmeye ihtiyaç duyar. İpek şalınız için en uygun yıkama yöntemini onayladıktan sonra, bir leğen soğuk su ve hassas, ipek dostu bir deterjanın nasıl harikalar yaratacağını göreceksiniz. Her zaman renk haslığı için nokta testi yapın ve zararlı temizlik kimyasallarından korumaya dikkat edin. Eşarbınızı nazikçe kurutup bastırdığınızda, eşarbınız yeni gibi görünecek ve tıpkı ilk günkü gibi hissettirecek!

İpek Şalınızı Yıkamadan Önce Etiketindeki Yıkama Talimatlarını Kontrol Edin.

İpek şalınızın elde mi yoksa makinede mi yıkanacağını açıklayan bir simge veya ifade bulacaksınız. Önerilen yöntem olarak "Yalnızca Kuru Temizleme" yerine "Kuru Temizleme’yi listeliyorsa, ürününüzü kuru temizleme işlemine tabi tutmaktan kaçının. Bunun yerine, bir nokta testinden sonra nazikçe elde yıkayabilirsiniz.

Şalınız elle boyanmışsa, üreticinin web sitesine bakın veya tercih ettiğiniz temizleme yöntemlerini sormak için onlarla iletişime geçin. Etikette "Yalnızca Kuru Temizleme" yazıyorsa, sizinki gibi ipek eşarpların bakımı konusunda önceden deneyime sahip birinin hizmetlerini tercih edin. Eşarbınızda kabul edilebilir bakım prosedürleri olarak elde yıkama veya makinede yıkama listelense bile, bir miktar renk çıkabileceğinden ilk yıkamadan önce yine de bir renk haslığı testi yapmalısınız.

İpek Şalınıza Dokunmadan Önce Ellerinizin Temiz Olduğundan ve Mücevher Takmadığınızdan Emin Olun.

İpeğe bulaşabilecek yağları ve kiri çıkarmak için ellerinizi iyice yıkayın. Ek olarak, özellikle eşarbınız parlak ama takılmaya eğilimli bir saten dokuma ise, ellerinizde hassas kumaşa takılabilecek hiçbir şey olmadığından emin olmak isteyeceksiniz. Tüm yüzükleri ve bilezikleri çıkarın ve tırnaklarınızın keskin köşelerini törpüleyin.

Lavaboyu Soğuk Su ve Deterjanla Doldurun

Eşit olarak dağıtmak için deterjanı suyun içine dağıtın.

 

Şalı Suya Batırın

İpek şalınızı suya batırın ve temizleme solüsyonunu kumaşa hafifçe sıkın. Elde yıkama sırasında bile aşırı sürtünmeden kaçının çünkü bu ipek liflerini zedeleyebilir ve cilayı matlaştırabilir. Şalınızı soğuk suda dikkatlice durulayın.

 

Fazla Nemi Giderin

Fazla nemi almak için şalı iki emici beyaz havlu arasına yerleştirin. Mümkün olduğu kadar fazla nemi çıkarmak için havlulara hafifçe vurun veya ipek şalınızı hafifçe sarın. İpeği gereğinden fazla sıkmayın veya buruşturmayın.

 

Eşarbın Havada Kurumasına İzin Verin

Havluların fazla nemini çıkardıktan sonra, ipek şalınızı çamaşır askılığına asarak kurumasını bekleyin. Kumaşta leke veya pas bırakabilecek ahşap veya metal askıları asla kullanmamaya çalışın. Bunun yerine plastik askılar kullanın.

İpeği düşük ısıda olsa bile asla kurutucuya koymayın. İpek şalları herhangi bir ısı kaynağının yanına koymayın veya solmasına neden olabileceğinden güneşe asmayın. Ancak, onları yine de olabildiğince çabuk kurutmaya çalışın. Örneğin, elektrikli vantilatör önünde hızlı kurutma, filigran oluşumunu önler ve parlak yüzeyin korunmasına yardımcı olur.

 

İpek Şal Nasıl Temizlenir?

İpek şalınızı çok seviyorsunuz ve mümkün olduğunca giyiyorsunuz ama bir gün en sevdiğiniz ipek şalınızda bir yağ lekesi fark ediyorsunuz, güneş kremi, ter? Ah…. Çok üzüldüğünüzü tahmin edebiliyoruz ama üzülmeyin! Çünkü ipek şalınızı zarar vermeden temizlemek için ne yapmanız gerektiğini aşağıda açıklıyoruz!

 

Önce Kullanacağınız Materyalleri Temizleyin

 

İpek şalınızda hangi materyali kullanacaksanız önce o materyalleri temizlemeye önem gösterin. Örneğin, lavaboyu kullanacaksanız, lavaboyu temizleyin. Bir lavaboda gizlenen her türden bakteri olabilir, oraya çok pahalı ve hassas bir giyilebilir sanat ürünü koymak üzeresiniz. Tüm gresi gidermek için iyice temizleyin ve ardından kalan kimyasalları gidermek için suyla kapsamlı bir şekilde durulayın.

 

Sıcak Su Kullanmayın

 

Su sıcaklığını doğru ayarlayın. Su ne kadar sıcak olursa, kir parçacıkları bir kumaştan o kadar kolay çıkarılır. Ancak ipek ile sıcak su kullanmamaya son derece dikkat etmelisiniz. Sıcaklık yaklaşık olarak vücut sıcaklığında veya ılık olmalıdır. İpek ile her zaman dikkatli olmalısınız.

 

Az Daha Fazladır

 

Hassas ipek şampuanından küçük bir miktar ekleyin. Lüks ipek şallarınızı yıkamak için normal deterjanınızı kullanmamaya özen gösterin. Ne de olsa kendi saçınız için halı temizleyici kullanmazsınız değil mi? Fakat bu şampuanı kullanırken de miktarına dikkat etmek önemli.  Sadece küçük bir damla lekeleri çıkarmak için oldukça yeterli olacaktır.

Kumaşı Yıkarken Nazik Olmaya Çalışın

 

İpek hassas bir yapıya sahiptir bu yüzden ipek şalınızı yıkarken nazik olmak çok önemlidir. Kumaşı ellerinizle yavaş ve hafif hareketlerle hareket ettirin. Bunu beş dakikalık dikkatli meditasyon için bir fırsat olarak değerlendebilirsiniz. Tüy gibi hafif bir dokunuşa ihtiyacı olduğunu hatırladığınız sürece ipeğinize ne kadar süre masaj yapacağınız size kalmış.

 

Özenle Durulayın

 

İnsanlar ipek şallarını kuru temizleme yerine evde yıkamayı  tercih ettiklerinde sıklıkla ortaya çıkan sorunlardan biri, dokunun değişmesi ve o güzel, yumuşak ve ipeksi hissin kaybolmasıdır. Bu genellikle aşırı sabun ve yetersiz durulamadan kaynaklanır. İpek şalınızı soğuk suda en az üç kez durulamaya çalışın.

 

Doğru Kurutmak Çok Önemli

 

Şalınızı kurutmak ve ipeksi haline tekrar döndürmek için şalınızı büyük, temiz bir banyo havlusu üzerine düz bir şekilde koyun ve ardından katlayın. Ellerinizle katlanmış havluyu eşarbın uzunluğu boyunca yukarı ve aşağı doğru bastırın. Bu, suyun çoğunu giderecektir. Şalınızın ıslaklığı azalıp nemli olana kadar bunu yeni havlularla tekrarlayın. Nemini aldıktan sonra ise bir çamaşır askılığına asın.

 

 

İpek Şal Nasıl Bağlanır?

Bu sezon kombinlerinize sofistike bir dokunuş ve muhteşem desenlerin iddiasını eklemenin beklenmedik bir yolunu arıyorsanız, klasik ipek şallar en iyi seçeneklerinizden biri olabilir. Bir zamanlar Jackie O., Brigitte Bardot ve Marilyn Monroe gibi moda ikonları tarafından ünlenen ve çokça kullanılmış ipek eşarplar farklı kullanım seçenekleri sunmasıyla son sezonun trendleri arasında da yerini aldı.

Gelin, bu çok yönlü aksesuarı tarzınıza nasıl uyarlayabileceğimize bakalım ve ipek şal nasıl bağlanır sorusunu hep birlikte yanıtlayalım.

Çanta Kayışı Olarak Kullanın

 

Günlük çantanızı beklenmedik çarpıcı renk ve desenlerle donanmış bir ipek şalla kullanarak tarzınıza yepyeni bir dokunuş getirebilirsiniz. ihtiyaç duyduğunuz günlerde ipek şalınız şık, sade bir çantadan sarkarken bütün gözler üstünüzde olacak.

Nasıl Bağlanır: İpek eşarbınızı sapın etrafına eşit bir şekilde dolayın veya kayışın sadece bir ucuna bağlayarak çantanıza kıvrımlı bir boyut duygusu ekleyin. Akıcı bir son dokunuş için kumaşın dramatik bir şekilde aşağı sarkmasına izin verin.

Ekspresyonist Bir Dokunuş Getirin

1970'lerde kadınlar, özellikle çiçek motifli ipek şalları dışavurumcu şekillerde kullanmaya başladı. Kullanım şekillerinin çeşitlenmesiyle ise yakın dönem trendlerinden biri haline gelerek tekrar çokça kullanılan aksesuarlardan biri haline geldi. Gündüzden geceye zahmetsiz bir şıklık yakalamanızı sağlayacak dinamik bir görünüm için ipek şallarınızı blazer ceketlerinizin içinden dışına sarkacak şekilde bağlayabilirsiniz.

Nasıl Bağlanır: Sade bir takıma dinamik bir dokunuş için, büyük boy bir eşarbı yatay olarak ikiye katlamayı ve çapraz olarak omzunuzun üzerinden geçirmeyi deneyin. Ön ucu alttan dışarı çıkacak şekilde eşarbın üzerine özel dikim bir blazer giyin ve bu ekpresyonist görünümü devam ettirmek için beline ince bir kemer sararak tamamlayın.

 

Haydut Tarzında Bağlayın

 

Tarzınıza cool bir dokunuş getirmek için gevşek bir şekilde bağlamayı deneyin. Bu şekilde tarzınıza dinamik bir görüntü katabilir, tüm gözleri üzerinize çekebilirsiniz.

Nasıl Bağlanır: Şalınızı düz bir şekilde masaya yatırın. Bir üçgen oluşturarak, birbiriyle buluşturmak için köşelerden ikisini katlayın. Şalı geniş üçgen ucu göğsünüzün üzerinden aşağı bakacak şekilde boynunuza yerleştirin. İki ucunu boynunuza dolayın ve hangisini tercih ederseniz edin üçgenin üstünden veya altından gevşek bir düğümle bağlayın.

 

İpek Şal Nasıl Ütülenir?

Ne yazık ki var olan her kumaş türü için "herkese uyan tek bir ütüleme yöntemi" yoktur. Diğer dayanıklı kumaşların aksine ipek, özellikle ütüleme söz konusu olduğunda, çok fazla özel ilgiye ihtiyaç duyar. Neyse ki, ipek şallarınızın bakımı çok zaman alıcı olmak zorunda değil; sadece yol boyunca birkaç ekstra önlem almanız gerekiyor. Gelin, bu önlemlere, ipek şal nasıl ütülenir sorusunun yanıtlarına hep birlikte değinelim.

 

Kumaşı Hazırlayın

 

İpek şalınıza nemli olacak şekilde su püskürtün. İpek, özellikle diğer kumaşlardan daha hassas olduğu için, üzerinde çalışılması zor bir malzemedir. Yanmayı önlemek için, ütüleme işleminin çok daha sorunsuz ilerlemesine yardımcı olacak şekilde, malzemenin yüzeyine yeterli miktarda su püskürtün.

Kuru ipeği ütülerseniz dokusunu bozabilirsiniz. İpeğinizi yıkadıktan hemen sonra ütülemek en iyisidir. Öğenin büyük bir kısmı kuru ama yine de hafif nemli olana kadar bekleyin; bu şekilde, su püskürtmek zorunda kalmayabilirsiniz.

 

İpeği Korumak İçin Giysiyi Ters Çevirin

İpek çok hassas olduğu için, ütünün gerçek malzemeyle temasını sınırlandırmaya çalışın. Bunu akılda tutarak, ipeğe ekstra koruma sağlamak için şalınızı ters çevirin.

Örneğin ipek bir gömleği ütülüyorsanız hem kolların hem de gövdenin ters yüz olması gerekir.

 

İpeği Ütü Masanıza Düz Bir Şekilde Yerleştirin

 

Kumaşın olabildiğince pürüzsüz olması için belirgin kırışıklıkları ellerinizle düzleştirin. İpek şalınız gerçekten büyükse, bölümler halinde çalışmanız gerekebilir.

İpeğin Üzerine Bir Pres Bezi Yerleştirin

İpeği doğrudan ütülememeye çalışın. İpek şal gerçekten hassas olduğu için, ütü ile gerçek kumaş arasında bir tür "tampon" olması gerekir. Bu, "pres bezi" olarak bilinir, ancak ipeğinizi kaplayan tüy bırakmayan herhangi bir malzeme olabilir. Küçük bir kare kumaş bile işinizi görecektir.

İpeğinize renk bulaşmaması için beyaz veya açık renkli bir pres bezi kullanmaya özen gösterin.

 

Ütünüzü En Düşük Isı Ayarına Getirin

 

Ütünüzü en düşük ısı ayarına getirerek kullanın. Böylece ipeğinize hiçbir şekilde zarar verme riskiniz olmaz. Pek çok modern ütü özel kumaş ayarları barındırır. Ütünüzde bu özellik varsa, "ipek" ayarını seçin. Ütünüz yüksek sıcaklığa ayarlanmışsa ipeğiniz sararabilir.

 

Varsa, ütünüzün buhar işlevini kullanmaktan çekinmeyin.

 

Ütüyü Hareket Ettirmek Yerine Presleyin

 

Ütüyü pres bezinin üzerine ortalayın ve birkaç saniye aşağı bastırın. Ütünüzü bir yandan diğer yana hareket ettirmemeye çalışın, yalnızca tek bir yerde tutmaya odaklanın. Birkaç saniye boyunca bastırın, sonrasında ütüyü düz bir şekilde kaldırın ve ipek şalınızın fazla ısınmasını engelleyin. Aksi takdirde ipek şalınızı kazara yakabilir veya hasar verebilirsiniz.


Ütülemeniz Bittiğinde Asın

İpek şalınızı ütü masasından kaldırmadan önce kurumasını ve tamamen soğumasını bekleyin. İpeği hemen kullanmayı düşünmüyorsanız, doğal veya floresan ışıktan uzak, kuru ve karanlık bir yere asın. Mümkünse, naftalin veya diğer güve önleyicileri ipeğinizin yakınında tutun, çünkü ipek güvelere çok çekici gelir.

 

Önceki gönderi
Sonraki gönderi