8 Mart Dünya Kadınlar günümüz kutlu olsun. Kadın girişimiyle oluşup, kadın çoğunluklu ekibiyle dünyanın en sevilen kaşmir markası haline gelen Silk and Cashmere olarak kadının gücünü, bağımsızlığını ve özgürlüğünü savunuyoruz.
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış olan ve tüm dünyada kutlanan uluslararası bir gündür. Toplumsal cinsiyet eşitliği, eşit haklar ve insani koşullarda çalışma teması altında kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının anıldığı bu gün, her yıl 8 Mart tarihinde etkinlikler ve verilen mesajlarla kutlanıyor.
Peki 8 Mart'ın tarihçesi nedir?
Bunu da kısaca açıklamaya çalışalım.
8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlıyor. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ile olaylar çok farklı bir boyut alıyor. Fabrikada çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can ne yazık ki can veriyor. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katılıyor.
Daha sonra 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonal’e bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirmiş ve öneri oy birliğiyle kabul edilmiştir. İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamış fakat her zaman ilkbaharda anılmıştır.
8 Mart 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) 8 Mart’ın adı “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geliyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul ediliyor.
Türkiye'de 8 Mart
Türkiye’de de ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam ediliyor.
Hayatın her alanında kadının istediği zaman başaramayacağı bir şey yoktur. Dünyanın her yerinde kadınlar birleştiği zaman neler olduğunu görmüşsünüzdür. Silk and Cashmere olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, özgürce ve korkmadan yaşayabildiğimiz bir dünya dileğiyle. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!