İpek Eşarp Nasıl Yıkanır? – Silk and Cashmere

11.00'e kadar verilen siparişler aynı gün kargoya teslim edilir

Sepetinizde herhangi bir ürün bulunmamaktadır

Bu koleksiyonlara göz atın.

Tüm indirimli ürünlerde 2 ve üzeri ürüne ek %10 indirim

İpek Eşarp Nasıl Yıkanır?

İpek Eşarp Nasıl Yıkanır?

Dünyanın en değerli dokularından biri olması ve düzgün bakıldığında ömür boyu kullanılabilecek olmasıyla ipek ürünler satın almak bir yatırım sayılabilir.

Silk and Cashmere olarak ürünlerin özenle ve sürdürülebilir şekilde üretildiği yavaş moda hareketine inanıyoruz. Bu yüzden uygun yıkama yöntemlerini sizlerle paylaşarak ipek eşarplarınızın ömrünüzü uzatmanız ve bu sayede sürdürülebilir modaya katkıda bulunmanız için ipek eşarp nasıl yıkanır, ipek eşarp nasıl temizlenir gibi sorularınızın yanıtlarını bu blog yazısında derledik.

İpek eşarbınızı yıkamak söz konusu olduğunda, bu işi kuru temizlemecilerdeki uzmanlara bırakmak, ipek eşarbınızın ömrünü uzatmanın, ince parlaklığını ve teninizde akan bu dokunun hissini korumanın en iyi yoludur. Bununla birlikte, ipeğinizi yıkamak için evde bir yöntem istiyorsanız, o zaman en sevdiğiniz eşarbınızı elde güvenli bir şekilde yıkamanın yolu burada.

İpek eşarbınızda kullanacağınız deterjanı kullanmadan önce etiketini okuduğunuzdan emin olmalısınız. Bu deterjanlar söz konusu olduğunda “ipeğe uygundur” ve “hassas” gibi ibareler içeren deterjanlar kullanmaya özen göstermelisiniz. Silk and Cashmere’in değerli dokular için özenle üretilmiş hassas kumaş şampuanı tercih edebilirsiniz çünkü deterjanlardaki bazı kimsayallar ipeğinizin liflerine zarar verebilir. Örneğin, çamaşır suyu ipek eşarplarınızı yıkamak için uygun değildir.

İpek eşarbınızı, bir miktar ipek dostu bir deterjan eklediğiniz bir soğuk suya koyun ve en fazla beş dakika olmak üzere ıslanmaya bırakın.

Beş dakikanın sonunda eşarbı yavaşça ve nazikçe suyun içinde biraz döndürün.
Tatlı su ile eşarbınızı durulayın ve eşarbınızın teninizde akma hissini korumaya yardımcı olmak için son durulamada ipeğe zarar vermeyen bir yumuşatıcı kullanın.

Yumuşatıcı işleminden sonra eşarbınızı soğuk su ile iyice durulayın.

Fazla nemi almak için eşarbınızı yavaşça toplayın ama sıkmamaya özen gösterin çünkü ipeğinizi sıkmak liflerine zarar verir.

Ardından düz bir şekilde serin ve kalan nemi emmesi için bir havluyla birlikte sarın. Son olarak düz bir şekilde sererek kurumaya bırakın.

Teninizde bıraktığı eşsiz hissi ömürlük kılmaya çalışmak adına ipek eşarplarınızı temiz tutmak için ekstra bir çaba göstermeye sizce de değmez mi?

 

İpek Eşarp Nasıl Temizlenir?

Muhteşem bir ipek eşarp pahalı olabilir ama düzgün bakıldığında onlarca yıl kullanılabilir. Değişen motifleri ve kalitesi ve benzersiz ipeksi hissiyatıyla ipek eşarplar moda öncüsü olan herkesin sahip olması gereken öğelerden olmaya devam ediyor.

Bununla birlikte, ipek eşarplarınıza yalnızca düzgün bir şekilde bakarsanız, yani bakım talimatlarına uyarak çamaşır makinesi yerine elde yıkarsanız uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz. İpek eşarpları hafif devirde bile olsa bir çamaşır makinesinde temizlemeye çalışmayın çünkü aşırı çalkalama liflere zarar verebilir.

Eşarbınızın üzerinde, eşarbın kuru temizlemeye veya sadece kuru temizlemeye verilmesini öneren bir bakım etiketi bulabilirsiniz. "Kuru temizleme" etiketi bir öneridir, ancak "yalnızca kuru temizleme" yönergesini ciddiye alın. Bazı yapılandırılmış ipek giysilerin en iyi şekilde görünmesi için profesyonel bir temizleyiciye götürülmesi gerekirken, sadece "kuru temizleme" yazan bir etikete sahip çoğu eşarp elde yıkanabilir ve yine de klasik güzelliğini koruyabilir. İpek yastık kılıflarını yıkamak için de aynı talimatları kullanabilirsiniz.

Bu blog yazımızda ipek eşarp nasıl temizlenir ve ne sıklıkla temizlenmelidir sorularının yanıtını bulabilirsiniz.

İpek Eşarp Ne Sıklıkta Temizlenir?

Yüze yakın veya çıplak boyun çevresine takılan ipek eşarplar, yüzden veya boyundan uzakta giyilenlere göre daha sık temizlenmelidir. Haftada bir giydiğiniz favori bir ipek eşarbınız varsa, ölü cilt hücrelerini, lekeli kozmetik ürünlerini veya yiyecek parçacıklarını ortadan kaldırmak için ayda en az bir kez temizlemeniz önerilir.

 

İpek Eşarp Nasıl Temizlenir?

İpek eşarbın temizlemesinde gerekli ekipmanlar soğuk su, hassas deterjan

havlu ve çamaşır askılığı şeklinde sıralanabilir.

 

Lekeler İçin Ön İşlem Uygulayın

Eşarp üzerindeki makyaj veya yağ lekelerini elde yıkamadan önce ön işlemden geçirin. Doğrudan lekeli noktaya hafif bir deterjan damlatın. Parmaklarınızla kumaşa işleyin. Tüm eşarbı yıkamaya devam etmeden önce deterjanın en az 15 dakika etki etmesine izin verin.

 

Lavaboyu Soğuk Su ve Deterjanla Doldurun

Eşit olarak dağıtmak için deterjanı suyun içine dağıtın.

 

Eşarbı Suya Batırın

Eşarpı suya batırın ve temizleme solüsyonunu kumaşa hafifçe sıkın. Elde yıkama sırasında bile aşırı sürtünmeden kaçının çünkü bu ipek liflerini zedeleyebilir ve cilayı matlaştırabilir. Eşarbı soğuk suda dikkatlice durulayın.

 

Fazla Nemi Giderin

Fazla nemi almak için eşarbı iki emici beyaz havlu arasına yerleştirin. Mümkün olduğu kadar fazla nemi çıkarmak için havlulara hafifçe vurun veya ipek eşarbınızı hafifçe sarın. İpeği gereğinden fazla sıkmayın veya buruşturmayın.

 

Eşarbın Havada Kurumasına İzin Verin

Havluların fazla nemini çıkardıktan sonra, ipek eşarbınızı çamaşır askılığına asarak kurumasını bekleyin. Kumaşta leke veya pas bırakabilecek ahşap veya metal askıları asla kullanmamaya çalışın. Bunun yerine plastik askılar kullanın.

İpeği düşük ısıda olsa bile asla kurutucuya koymayın. İpek eşarpları herhangi bir ısı kaynağının yanına koymayın veya solmasına neden olabileceğinden güneşe asmayın. Ancak, onları yine de olabildiğince çabuk kurutmaya çalışın. Örneğin, elektrikli vantilatör önünde hızlı kurutma, filigran oluşumunu önler ve parlak yüzeyin korunmasına yardımcı olur.


İpek Eşarp Nasıl Bağlanır?

İpek bir eşarp iyi bakıldığında ömür boyu kullanılabilecek, tartışmasız zamansız bir aksesuar türüdür. İster boynunuza atılmış, ister bir el çantasına bağlanmış veya omuzların üzerine dökülmüş olsun, ipek eşarplar anında her şeyi daha şık göstermenize yeter. Dolabınızın en çok yönlü parçası olmaya aday ipek eşarplarınızı gardırobunuzun arka kısmından çıkarıp yeniden çok çeşitli şekilde kullanmaya başlamanın zamanı geldi. Sezonun trendlerinden olan ipek eşarpları bağlamanın beş yeni yolunu sizler için derledik.

  • Toka olarak kullanmak

İpek eşarpların kullanımına yeni bir soluk getirmek isteyenler için, enseye doğru toplanmış düşük bir topuz ya da atkuyruğu etrafına gevşek bir şekilde bağlanmış bir ipek eşarp, gösterişsiz zarafetin en üst noktalarından biridir. İster tek bir düğümle bağlayarak eşarbınızı aşağı sarkıtın, ister kurdela şeklinde topunuzun etrafına bağlayın ister ise bir taç gibi salınan saçınızın üstü tarzınıza bambaşka bir dokunuş getirin.

  • Bandana olarak kullanmak

 

2022’nin en sezon trendlerinden biri olan bandana trendini ipek eşarplarla denemenin tam zamanı. Şık desenli büyük boy ipek bir kare eşarp seçin, çapraz olarak ikiye katlayın ve orta köşesini içeri sokarak saçınızın üzerine bağlayın.

  • Kemer olarak kullanmak

 

Belinize gevşek bir şekilde ipek bir fular bağlamak, en sevdiğiniz kot pantolonunuzu bir üst seviyeye çıkarmanın en kolay yolu olabilir. Geçişli bir trençkot ve basic beyaz bir tişört ile takım yapın ve her ortama uyum sağlayacak, kusursuz bir kombin yaratın.

  • Çanta aksesuarı olarak kullanmak

En sevdiğiniz el çantanıza vintage görünümü vermek için ipek bir eşarp kullanabilirsiniz. Eşarpınızı çantanızın sapının etrafına dolayın, ardından fazla uçları bir fiyonk veya düğüm şeklinde bağlayın.

 

  • Boyun aksesuarı olarak kullanmak

 

Boynunuza bağlamak, ipek eşarp takmanın en klasik yollarından biridir. İpek eşarbınızı boynunuza sarın, göğsünüzden aşağı sarkmasına izin verin ve kalan ipleri alt kısımda narin bir düğüm olacak şekilde gevşek bir şekilde bağlayın. Bağların uzunluklarını ayarlayarak stil seçeneklerinizi değiştirin. Choker görünümü oluşturmak için ipek eşarbınızı üçgen şeklinde katlayın ve sarın. Boynunuza sarın, uçları arkadan çaprazlayın ve çenenin altından hafif bir düğüm atın. Eşarbı sola veya sağa ayarlayın ve uzun şeritleri asılı bırakın.

 

İpek Eşarp Nasıl Ütülenir?

İpek, iç çamaşırlarında, elbiselerde, eşarplarda veya başka herhangi bir üründe kullanılmış olsun, lüks bir kumaş olarak neredeyse rakipsiz bir üne sahiptir. İpeğin neden en sevdiğimiz dokulardan biri olduğuna şaşmamalı çünkü hem inanılmaz görünen hem inanılmaz hissettiren benzersiz bir dokuya sahiptir. Bununla birlikte, ipek eşarplarınızın her zaman iyi görünmesini sağlamak biraz zor olabilir. Örneğin, kolay kırışan ama bir o kadar da hassas görünen bu değerli dokulu eşarplarınızın nasıl ütüleyeceğinizi bilmek ipek eşarplarınızın ilk günkü ışıltısını ve tazeliğini korumanıza yardımcı olabilir.

Gelin, en sevdiğiniz ipek eşarbınızı ütülemeyi ve bu sayede nasıl ilk günkü kadar iyi tutabileceğinizi birlikte öğrenelim.

 

  1. Kumaşı Hazırlayın

 

İpek eşarbınızın dokusunu ve bütünlüğünü korumasına yardımcı olmak için, ütüleme sırasında kumaş daima nemli olmalıdır. Elinizin altında bir sprey şişesi bulundurun ve giysiyi elde yıkandıktan hemen sonra yani hala nemliyken ütülemeye çalışan. Ütüye başlamadan önce ise ipek eşarbınızın desenli tarafını değil iç tarafını çevirin.

 

  1. Isıya Değil Buhara Odaklanın

İpeğe zarar vermeden ütülemek için ütünüzün en düşük ısı ayarını kullanmanız çok önemlidir. Ütünüzün ipek ayarı varsa bu ayarı kullanmaya çalışın fakat yoksa ütünüzü en düşük ısıya ayarlayın. Eşarbınızı ütü masasının üzerine düz bir şekilde koyun, üzerine pres bezini yerleştirin ve ardından ütüleyin. Pres bezi yerine mendil, yastık kılıfı ya da el havlusu da kullanabilirsiniz.

 

  1. Ütüyü Kumaş Üzerinde Çok Hareket Ettirmeyin

 

Ütülemek denince çoğumuzun aklına ütüyü kumaş üzerinde sürüklemek gelir. İpeği düzgün bir şekilde ütülemenin en önemli ipuçlarından biri, ütüyü ileri geri hareket ettirmeyi en aza indirmektir. Bunun yerine ipeği ütülerken, en çok kırışan alanlara odaklanarak pres bezi boyunca yavaşça aşağı doğru bastırın. Ütüyü kaldırın, alanın kısa bir süre soğumasını bekleyin ve ardından kumaşın başka bir bölümünde tekrarlayın. İpeğe basmanın ütüyü uzun süre yerinde bırakmak anlamına gelmediğini unutmayın. Ütünün kumaşla (presı beziyle bile) temas ettiği sürenin en aza indirilmesi ipeğin yanmasını önleyecektir.

 

  1. Daha Fazla Kırışmayı Önleyin

 

İpeği ütülemenin en önemli yönlerinden biri de kırışıklıkları daha oluşmadan önlemektir. Ütüleme sırasında, kumaşın her bir bölümünün tamamen düz bir şekilde serildiğinden emin olun. Ayrıca, yeni kırışıklıklar oluşmasını önlemek için giysinin gergin olduğundan emin olun. Diğer bir yaygın hata da, giysiyi tamamen soğumadan ütü masasından kaldırmaktır. Giysilerinizi ütü masasından kaldırmadan önce serin ve kuru olduğundan emin olun. Bu, sıkı çalışmanızın karşılığını pürüzsüz, kırışıksız ipek olarak almanıza yardımcı olacaktır.

 

İpek Eşarpta İğne İzi Nasıl Geçer?

İpek eşarpları sabitlemek için zaman zaman iğne kullandığınız olmuştur ve bu iğnelerin bıraktığı izlere de denk gelmiş olabilirsiniz.


Neyse ki, birkaç basit numara ipek eşarbınızı eski haline getirebilir ve ilk günkü gibi pürüzsüz görünmesini sağlayabilir. Bunun için bulunması zor araçlara bile ihtiyacınız yok. Tek yapmanız gereken ütünüzü ısıtmak. Bu rahatsız edici iğne izlerini gidermek için nem ve ısı kullanacaksınız. İpek eşarpta iğne izi nasıl geçer sorusuna ayrıntılı bir yanıt almak için blog yazımızı okumaya devam edin.

 

Ütü Kullanın

 

1) Kumaşa Su Püskürtün ve Birkaç Dakika Bekletin.

Temiz bir sprey şişesine su dökün ve iğne izlerinin üzerine su püskürtün. Kumaşın nemi emmesine izin verin ve liflerin gevşemesi için birkaç dakika bekletin. Bu, iğne izlerinin kolayca kapanmasını sağlar.

2) Ütüyü Kumaş Tipinize Göre Isıtın.

Bir ütü masası kurun ve ütünüzü üzerine yerleştirin. Ardından kumaşın bakım etiketini okuyun ve ütünüzü uygun ayarda ısıtın. Örneğin, pamukla çalışıyorsanız ütüyü orta-yüksek ısıda ısıtın. Ütünüzde ipek eşarbınız için kullanabileceğiniz bir ayar bulunmuyorsa, en düşük ısıyı seçmeye özen gösterin.

 

3) Kumaşın İğne İzli Kısmına Ütüyü Bastırın.

İpek eşarbınızı bir ütü masası üzerine alın ve üzerine bir bez sererek ütüyü doğrudan iğne izli kısma bastırın. Ütüyü kaldırmadan önce yaklaşık 10 saniye yerinde tutun. Birkaç iğne izi varsa, delikleri kapatmaya yardımcı olması için ütünüzü alanın üzerinde yavaşça gezdirin. Isı ve nemi kaldırabiliyorsa, kumaş üzerinde buhar kullanın. Ütüden gelen basınç ve buhar, liflerin yerlerine geri dönmesine yardımcı olur. İpek gibi hassas kumaşlarda buhar kullanmak daha doğru bir seçenek olabilir.

Önceki gönderi
Sonraki gönderi